Skip navigation


AUTOR

 

 

Domnule Băsescu, te-am privit şi voi continua să te privesc cu statornică scârbă.  Însă, dincolo de scârba mea, un concurs de împrejurări care conţine prostia unora, ticăloşia altora şi indiferenţa celor mai mulţi a făcut să devii preşedinte al ţării mele. Nu m-am aşteptat nicio clipă ca, ajuns în această demnitate, să poţi deveni altceva decât eşti, dar am vrut să sper că măcar vei încerca să pari. Mă felicit că nu am investit prea mult în această speranţă. Ex nihilo nihil. Dispreţul pe care ţi-l port e lesne de argumentat: reprezinţi suma a tot ce are mai detestabil poporul român. Fără a avea măcar una din însuşirile admirabile ale acestui popor.

Vreme de şase ani am trăit o neîncetată stupoare, colorată când şi când cu indignări sterile ori revărsări gastrice provocate de conduita ta.

Vreme de şase ani, mulţi dintre noi am încetat să fim doar cetăţeni ai acestei ţări şi am devenit victime ale tulburărilor tale de personalitate, ale crizelor tale de nervi, ale sevrajelor tale, ale revărsărilor tale de ură, ale ticăloşiei tale, ale incompetenţei tale.
Nu ştiu dacă în istoria modernă există şef de stat care să fi insultat atât de mulţi dintre propriii cetăţeni, cu atâta nesimţită uşurinţă. Observi că nu folosesc pluralul politeţii. Pentru că tu însuţi, în dialogul cu ceilalţi, ai răul obicei de a nu-l folosi. Şi voi refuza să îl folosesc doar formal, demonstrativ, numai pentru a vădi că sunt mai bine crescut decât tine.

Vremea convenţiilor şi demonstraţiilor de tipul acesta a trecut. Am privit cu îngrijorare, în aceşti şase ani, obsesia ta maladivă pentru puterea absolută. Au fost concetăţeni de ai mei care au crezut că poate ţi se cuvine, că poate, atunci când o vei avea, vei face din ea instrumentul schimbării în bine al ţării.

Se înşelau. Ai folosit puterea doar pentru a revărsa urâţenia dinlăuntru-ţi asupra noastră, a tuturor. Iar ţara e astăzi mai schimonosită ca niciodată. Sărăcită, desfigurată, doar un contur înlăuntrul căruia cei mai mulţi sunt prinşi ca într-o capcană, prizonieri ai unui rău destin. Precum în cel mai întunecat fanariotism, ai folosit demnităţile publice ori resursele statului pentru a-ţi căftăni apropiaţii, pe cei care ţi se închinau cu ipocrită smerenie, într-un detestabil qui pro quo. Astfel au ajuns cele mai multe demnităţi ale statului să fie ocupate de incompetenţi, imbecili şi neamuri proaste, personaje lipsite de orice merit, dar cu prea-plin de obedienţă faţă de tine, despotul. Şi când ţara e rânduită după legea aceasta, nu e de mirare că astăzi am ajuns la această mizerie, promiscuitate şi decădere a instituţiilor.

Ţi-ai făcut din minciună un crez politic. Şi unii găsesc asta scuzabil. Peste cei care au îndrăznit să spună altfel decât crezi tu că se cuvine spus ai revărsat diluvii de ură. Ai inventat categorii generice peste care să îţi reverşi ura şi insultele primitive. 322, moguli, tonomate, reprezentau categorii încăpătoare în care mizeria ta să poată fi eficient distribuită. Toţi cei care nu acceptau fanariotul qui pro quo erau detestabili, maculabili, expulzabili. Rar mi-a fost dat să văd atât risipă de resurse (ale statului, ale instituţiilor publice ori ale unor dubioase instituţii private) menită unui singur scop: împroşcatul cu mizerie.

Au fost şase ani urâţi. Iar rezultatul lor e reaua stare de azi a ţării. Prea mult şi prea des am vorbit despre toate cele care au fost pentru a le mai repeta acum. Altul e motivul pentru care scriu astăzi.

Afirmi, domnule Băsescu, fără să roşeşti, cu o nesimţire prietenă cu iresponsabilitate, că ţara mea e o ţară de mâna a doua. Iar când îndrăzneşti să spui aşa ceva vremea pamfletelor şi a indignărilor din laringe a trecut. O ţară care cere bani cu împrumut, o ţară care nu poate plăti pensiile este o ţară de mâna a doua – spui tu cu o nesimţire care sfidează orice stupoare. Nu ţara a cerut bani cu împrumut, domnule Băsescu, ci tu. Împotriva tuturor acelor voci care se opuneau acestui demers. Nu suntem toţi amnezici şi încă ne amintim cum predicai nevoia acelui credit de la FMI, deşi nu puţini erau cei care strigau că e o cale greşită. Şi i-ai potopit cu insulte. Aşa cum ştii să faci. Ai susţinut acel credit nu pentru că ţara avea nevoie de el, ci pentru că tu, deprins cu logica licuricească, ai încercat să cumperi bunăvoinţa unor stăpâni pe care noi nu-i vedem. Şi ai fost gata să plăteşti acea bunăvoinţă cu sărăcirea, umilirea şi nenorocirea noastră a tuturor. Iar dacă ţara nu poate plăti pensiile este pentru că tu ai adus-o aici. Nu mogulii, nu tonomatele, nu noi. Noi doar trudim, îndurăm şi plătim biruri.

Nici nu ar trebui să mai spun lucrurile acestea. Sunt deja ştiute. Şi nu ar trebui să accept logica rudimentară după care funcţionezi, aceea care măsoară demnitatea, înălţimea ori măreţia după grosimea pungii. Doar judecând cu maţul poţi ajunge să spui despre ţara mea că este o ţară de mâna a doua. Iar dacă punga ţării nu e azi îndeajuns de plină pentru gustul tău, asta nu se întâmplă pentru că eu şi cei asemeni mie nu trudim îndeajuns pentru a o umple, ci pentru că tu şi cei din jurul tău sunteţi prea hămesiţi, prea nesimţiţi şi prea necinstiţi pentru a şti să o chivernisiţi.

Dar ţara asta încă are bani să îşi plătească preşedintele şi imbecilii deveniţi miniştri, are bani să îşi plătească nulităţile devenite europarlamentari, are bani să te trimită la reuniuni internaţionale unde să ne umileşti pe toţi respirând dispreţul cu care eşti tratat de ceilalţi, are bani pentru a plăti pentru capriciile neroade ale favoritei tale, are bani pentru a îngrăşa guşile lăudătorilor şi numeroşilor tăi servitori. Are încă bani din care să plătească sinecuri pentru cei care ştiu să îşi manifeste îneajuns de zgomotos şi fără ruşine obedienţa faţă de tine.Are bani să îmbogăţească afacerişti suspecţi, dar cunoscători ai conturilor de partid. Să ierţi, atunci, biata ţara dacă nu mai are îndeajuns pentru a plăti şi pensiile acelea.

În aceeaşi zi când eu scriam: Pentru că eu nu accept că România e o ţară de mâna a doua în UE. Nici că eu aş fi un cetăţean de măna a doua. Dar admit că avem politicieni de mâna a şaişpea. Mai pe seară, preşedintele României spunea că ţara mea este o ţară de mâna a doua. Iar asta nu mai poate fi îngăduit. Pentru aşa ceva nu mai este de ajuns să ne revoltăm pamfletar, să respirăm vocalele indignării la televizor ori să risipim cerneala stupefacţiei în gazete.

Atunci când mizeria ta nu mai încape în hârdăul categoriilor generice şi nu se mai revarsă doar asupra tonomatelor, parlamentarilor, mogulilor, ci asupra ţării înseşi, atunci e vremea să fii trimis definitiv acolo unde îţi e locul. Atunci când, nu are rost să ne mai ascundem după cuvinte, îţi îndemni cetăţenii să îşi părăsească ţara, tu trebuie să pleci, nu ei. E timpul!
Asta e tot ce am avut să îţi spun, domnule Băsescu. Aşa cum ţi-am promis, îţi sunt pe mai departe dator cu întreg dispreţul. Şi îţi promit că mă voi achita de această obligaţie. Dar vreau că de acum să te dispreţuiesc ca pe un ticălos oarecare şi nu ca pe preşedintele ţării mele. Du-te!

Rândurile care urmează nu îţi mai sunt adresate, deşi te privesc. Vreau să sper că prieteni şi neprieteni din blogosferă mi se vor alătura. Pentru că este o limită care nu trebuie trecută. Şi aşa, prea multă vreme, prea multe am îngăduit. Şi mai vreau să sper că, mai ales, politicieni, cu şi fără blog, vor prelua revolta mea şi îi vor da cuvenită îndreptare. Acelor politicieni le cer, neîntârziat, iniţierea procedurii de suspendare a lui Traian Băsescu. Dincolo de meschinăria calculului politic de conjunctură, dincolo de laşitatea cu care ne-au obişnuit, dincolo de indolenţa pe care le-am tolerat-o. Sau puteţi cu toţii tăcea, prudent, vascularizaţi de precauţia pe care o putem numi şi laşitate. Şi atunci am să-i cer scuze lui Traian Băsescu. Şi am să admit că trăiesc într-o ţară de mâna a doua.

16 Comments

 1. Circula de ceve vreme, dar mi se pare ca CTP a spus ca nu-i apartine… parca asa stiu.

  • Eu azi am citit-o. Pare stilul lui dar nu am habar daca e scrisa de el. Am cautat sa vad daca a postat-o el pe undeva dar nu am gasit nimic in acest sens.

 2. Eu am citit-o acum cel putin 3 luni si apoi l-am auzit pe la tv spunand ca nu tot ce circula pe net sub semnatura lui ii si apartine, nu mai stiu daca la asta s-a referit in mod special. Dar stilul e al lui, da.

 3. nu e genul care sa nu-si asume ce zice

  • Daca el a spus ca nu ii apartine il cred. Dar e misto scrisa

 4. Nu apartine CTP – ului, este scris de catre prietenul Moshe Mordechai http://moshemordechai.wordpress.com/2010/08/06/domnule-basescu/. Confuzia a mai fost facuta, uite aici un scurt istoric.http://moshemordechai.wordpress.com/2010/09/25/sa-ma-iau-de-guler-cu-ei/.
  Oricum, si Moshe le zice bine de tot, recunoasteti!;)

  • Da, asta e ideea. Autorul ma intereseaza mai putin. Continutul insa da. Si il consider ca fiind de exceptie. Merci pentru precizari

 5. Onorabil in ce-l priveste ar fi sa nu-i apartina. In 2004 ne explica ca e timpul sa scapam de aroganta lui Nastase si e vremea unui nou politician de genul lui base,dar sa zicem ca atunci se insela ca multi altii,insa sa scrii acest text dupa 6 ani, e parca prea mult,grobianismul imbecilului era vizibil de la primul mandat de ministru al transporturilor,nu mai erau necesari alti 6 ani ca primbugetar al tarii !

  • Daca revin la momentul 2004 consider ca este bine ca a pierdut Nastase. Daca atunci obtinea mandatul capata prea multa putere. Rau este ca basescu a obtinut la doilea mandat.

   • In primul rand, nu era firesc sa ajunga Nastase in antiteza cu Basescu! E ca si Dracu’ vs Talpa Iadului! Foarte bine ca cazut Nastase, dar foarte rau ca a iesit Basescu! “cariera politica” a lu’ Base trebuia sa se incheie in penitenciar, inainte de ’89!

 6. n-are importanta autorul.subscriu la continut.poate e scris de lazaroiu la dictarea criminalului aflat sub influenta bauturilor alcoolice.o strafulgerare de ratiune!!!bravo base asa e cum zici,apuca si da-ti palme la oglinda!!!

  • Udrea 😀 I-o fi pus Udrea pe mascaricii de casa Liicheanu, Plesu, etc, sa-l balacareasca pe Betiv, intr-o zi cand n-a avut ala chef de ea 😀

 7. Pe chel nu-l poti suspenda numai daca ii faci o infuzie de Fe sau Pb pe sistem automat sau foc cu foc, ca tare este anemic. Altfel nu scapam de el.

 8. IATA UNDE AM AJUNS DUPA 22 DE ANI DE GALCEAVA A INTELEPTILOR INTR-ALE LICHELISMULUI LIICEAN CU NORODUL ,ADICA TAGMA JEFUITILOR DE AVEREA COMUNISTA [MUNITORI ,TARANI,SI COPII LOR CU SCOLI INALTE], ACEIA CARE AM REUSIT A PLATI DATORIILE EXTERNE SUB DIVERSE FORME SI CATRE FELURITI DEMOCRATI INDIVIDUALI,COLECTIV SI STATALI -INCLUSIV INTRETINEREA HOHENZZOLERNIANULUI MIHAI DIN MANDRA SI FOARTE BANOASA ELVETIE-DIN ANII “RAZBOIULUI RECE”[1948-1989] .CA ACUM SA NE BAGE CU “BUNA VOIE” SI INTR-UN RAZBOI CU FLACARILE PETROLULUI[1991-2011].PENTRU NOI SI NOI,GRELE SI URIASE INDATORIRI CELOR CE NE-AU BAGAT PE GAT UN TIP DE DMOCRATIE APARTE/SPECIALA SI CARE A CREAT CONDITIILE ISTORICE CA ,DUPA UN CEAUSESCU NICOLAE, SA AJUNGA LA VARFUL PIRAMIDEI POLITICO-SOCIALE DIN ROMANIA PERSONAJUL MAI SUS DESCRIS IMPREUNA CU CAMARILA SA POLITICA SI FAMILIALA.IAR EU,CITITOR PE MINUNEA F.B ,SA CONSTAT CUM GALCEAVA CONTINUA .AVEM TIMP SA NE SFASIEM INTRE NOI… SA LE FACEM JOCUL.TINERET… MANDRIA NAVIGARILOR .MARII DESCOPERITORI AI NIMICULUI PENTRU NIMIC.CONSTAT SI ZIC PRECUM TANARUL SUCEAVA DIN TG.MURES LA 25 DEC 1989 …”IN ROMANIA ESTE NECESARA O NOUA REVOLUTIE”.NE LIPSESC ”AGENTURILE”.


One Trackback/Pingback

 1. […] moshemordechai / Prin intermediul: basarica VN:F [1.9.7_1111]please wait…Rating: 0.0/5 (0 votes […]

Iti "base" mintea? Baga!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: